Dziś koncentrujemy się na tym, co konsumujemy – wybieramy towary coraz to mądrzej, kierując się zdrowiem oraz dietą. Czasy, kiedy tak właściwie spożywaliśmy wszystko w nieograniczonych ilościach już minęły – czas na zdrowe jedzenie oraz naturalne towary. Z tego powodu coraz to częściej również wypatruje się zamienników w kuchni. Sól i tłuszcz zostaje na wskroś odsunięty od jadłospisu a produkty dosyć ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. W szeregu przypadków zastępuje się je towarami lżejszymi, na przykład ryżem lub kaszą. Mają one równie wiele towarów odżywczych, jednak organizm po prostu znosi je znacznie przyzwoiciej. Kapitalnym przykładem słusznego towary jest kasza jaglana, jaka dawno temu gościła na stołach niezwykle niejednokrotnie a dzisiaj niestety pozostała zapomniana.
kasza jaglana przepisy dietetyczne
Na szczęście coraz więcej ludzi lubi jej uroki oraz decyduje się na wprowadzenie do powszedniego jadłospisu tej właśnie kaszy. Dlaczego? Czym ona różni się od schematycznej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? A więc riposta na to pytanie jest nadzwyczaj prosta – kasza jaglana to absolutnie inny typ kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, bo są to nadzwyczaj delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Wypada traktować ją nieco inaczej aniżeli sztampową, słynną nam kaszę, bowiem nie gotuje jej się tylko tradycyjnie. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu ale jest tego warte, albowiem wrażenia smakowe są w istocie fajne. Czemu jednakże powinniśmy zaciekawić się tą właśnie kaszą? A więc kasza jaglana ma wybitnie dużo wartościowych dla człowieka właściwości, jakich nie posiada żaden inny produkt bądź trudno jest je znaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest niesłychanie właściwym źródłem nadzwyczaj wielu witamin z grupy B, jednakowoż nie wyłącznie, dostarcza albowiem także witaminy z grupy E, które wybitnie poprawiają pamięć oraz koncentrację a również dużo olśniewających składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo lub potas. Prócz tego kasza jaglana to jest wybitnie bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje i przede wszystkim neutralizuje tak nazywane wolne rodniki, dla nas dość niebezpieczne. Jakie atrybuty jeszcze sobą reprezentuje? To zachwycający sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to także kasza niezwykle odżywcza i w głównej mierze lekkostrawna, skutkiem tego nadaje się dla chorych i oczywiście dla dzieci, którym wbrew pozorom właściwy przyrządzona powinna niezmiernie smakować. Zawiera również krzemionkę, składnik nieczęsto spotykany w następstwie tego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry i zapobiega odwapnianiu kości.